Το πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει με την χαμηλή φετινή τιμή του ελαιολάδου, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρει ότι παρά τις επιτυχημένες ενέργειες της Κυβέρνησης για την εξαίρεση του ελαιολάδου από τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς και την πολύ καλή φετινή παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα, οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους ελαιοπαραγωγούς.

Κατά τον κ. Μαντά οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλαπλές και συνδέονται με την χύμα διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, με την άμεση εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από την ιταλική και την ισπανική, με την καθυστερημένη και περιορισμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με πιθανές αθέμιτες πρακτικές ισπανικών εταιριών εμπορίας ελαιολάδου, που στρέφονται έμμεσα κατά των Ελλήνων παραγωγών.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς ζητάει την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου, την προώθηση και προβολή του στις διεθνείς αγορές, την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και περισσότερους ελέγχους για τυχόν αθέμιτες πρακτικές εταιριών εμπορίας ελαιολάδου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − six =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.