Π. Λύρας: «Η Κοινότητα να είσαι εσύ, να είμαστε όλοι…»

0
19

Η νέα χρονιά το 2020, επιφορτισμένη με τη δοκιμασία που πέρασε η Πατρίδα μας την προηγούμενη δεκαετία, είναι και πλήρης συμβολισμών αφού δεν πρόκειται μόνο για μια νέα χρονιά αλλά για μια νέα δεκαετία με διπλό το 20, η οποία διπλασιάζει και την προσδοκία μας να είναι μια όντως καλύτερη χρονιά! Και ιδιαίτερα μια χρονιά ευκαιριών για τους νέους, μια χρονιά αλληλεγγύης στην πραγματική διάσταση. Μια χρονιά στην οποία το χαμόγελο θα πλεονάζει και οι ευχές όλων μας θα γίνουν η πρώτη ύλη για την οικοδόμηση σχέσεων συνεννόησης, συναίνεσης και συνεργασίας.

Η επί γης ειρήνη, διαρκές και επίκαιρο ζητούμενο, η υγεία, ευχή για κάθε άνθρωπο, η επιτέλους ανάσα για την Πατρίδα μας μαζί με την τοπική μας ευημερία και προκοπή της πόλης μας είναι οι ευχές μας, οι προσδοκίες μας.

Στο άνοιγμα της αυλαίας αυτής της χρονιάς μας βρίσκει όλους παρόντες στην κοιτίδα του πνευματικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης μας, στον πυρήνα του αστικού ιστού, στο Πνευματικό Κέντρο.

Ευχαριστούμε το νέο Δήμαρχο της Ιστορικής Καλαμάτας για την πρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο που πλειοψηφικά εμπιστεύτηκε και ενέκρινε την πορεία αυτής της σημαντικής δομής και Ιδρύματος στην Κοινότητα Καλαμάτας. Η αφοσίωσή μας για την εξυπηρέτηση του λαϊκού χαρακτήρα και αποστολής του, όπως και η επείγουσα διευθέτηση λειτουργικών και αισθητικών αναγκών του κτηρίου, είναι μια υπόθεση που αναγνωρίζεται ως κοινή. Σε αυτήν την αναγέννηση συμμετέχουν το Διοικητικό Συμβουλίο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου – Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή – το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα Διοικητικά Συμβουλία που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται εδώ, οι υπαλλήλοι του Δήμου, αλλά και πολλοί άλλοι, που όντως ενδιαφέρονται για την ανάδειξη και βελτίωση αυτού του αναπόσπαστου στοιχείου της καθημερινότητας και ζωτικής οντότητας της κοινωνικής μας ζωής.

Προσβλέπουμε στην πνευματική ενίσχυση, την επιστημονική καθοδήγηση, τη διοικητική μέριμνα αλλά κυρίως στην πατρική ενίσχυση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον οποίον ευχαριστούμε από καρδιάς για τα μέχρι τώρα και για τα επόμενα.

Ευγνωμονούμε αυτούς που θεμελίωσαν, προσέφεραν, εργάστηκαν, συμμετείχαν και προσφέρουν με κάθε τρόπο σε αυτό το οικοδόμημα, σε αυτό κέντρο αναφοράς της Καλαμάτας.

Επιτρέψτε μου και έναν παραλληλισμό του Πνευματικού Κέντρου με αυτήν την αποστολή της Κοινότητας. Είναι οι δομές που εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας με την έννοια μόνο της προσφοράς, της μη χρήσης εξουσίας αλλά του αναπόσπαστου στοιχείου  για την ανάδειξη τοπικών και άλλων ζητημάτων. Είναι το πεδίο δράσης που χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, δρόμους δημιουργικότητας. Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής όλων, ενισχύουμε τις συλλογικότητες και τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, προβάλουμε και προωθούμε ενέργειες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την πρόοδο της πόλης μας, αναδεικνύουμε προβλήματα και προτάσεις για το μέλλον, προκρίνουμε, επιδιώκουμε, επιζητούμε η Κοινότητα να είσαι εσύ, να είμαστε όλοι.

Στην αλυσίδα της διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας  αναπόσπαστος και άρρηκτα συνδεδεμένος ήταν ο θεσμός της Κοινότητας. Για αυτό μετά την τελευταία απευθείας εκλογή όλοι κατανοούμε ότι η πυξίδα μας είναι η πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα. Η προσφορά στον τόπο μας ασφαλώς θα γίνει με δημιουργικές πρωτοβουλίες που θα πάνε την Καλαμάτα μπροστά. Μπορούμε να γίνουμε πρότυπος δήμος και με τις δυνατότητες και τις συγκυρίες που υπάρχουν να ξεκινάμε με στόχο να γίνουμε πρωτεύουσα δύναμη. Θέλουμε έναν ανοιχτό δήμο με ενεργούς πολίτες, μια Καλαμάτα τόπο ζωής για τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες μας. Συσπειρωμένοι και ενωμένοι για το αύριο αυτής της αξιοβίωτης πόλης. Σύμμαχοι οι πολίτες που θα αναγνωρίζουν και θα συμμετέχουν στις προσπάθειες για την καθημερινότητα, τον ευπρεπισμό του κέντρου και των συνοικιών.

Η Κοινότητα θα είναι εδώ ως ελπιδοφόρα παρουσία για την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας. Σε αυτό το χώρο – σύμβολο, στον 1ο όροφο κάθε απόγευμα θα δεχόμαστε πολίτες και φορείς για να βελτιώσουμε τις σχέσεις διοίκησης και δημοτών. Και να δώσουμε και ένα νέο όραμα των νέων ανθρώπων που απαξιώνουν συνήθως την όποια ενασχόληση με τα δημόσια πράγματα. Ήδη λειτουργούν όλοι οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας αλλά η επιδίωξη μας είναι η απευθείας επαφή και ο δημιουργικός διάλογος.

Σάς ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία στην πρώτη του έτους, στην πρώτη παρουσίαση των νέων γραφείων της Κοινότητας Καλαμάτας.

Η Κοινότητα είναι η αισιόδοξη πλευρά της εμπλοκής στα κοινά, το εθελοντικό θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί που το εμείς προηγείται του εγώ εκεί που η σύνθεση γίνεται πρόσθετη δύναμη για την πόλη μας, για την Καλαμάτα που αγαπάμε!

Καλή χρονιά το 2020, καλύτερη χρονιά και όλα τα καλά σε όλους!

Παναγιώτης Λύρας

Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.