Το δικό του αφήγημα κατέθεσε στο δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά» μίλησε στο KostaShow, απάντησε στο γιατί διεκδικεί εκ νέου το Δήμο, ενώ αναφέρθηκε και σε μία σειρά ακόμα από ζητήματα που αφορούν την πόλη και τα χωριά, θέτοντας τις δικές του προτεραιότητες και αναπτύσσοντας το όραμά του για το Δήμο Καλαμάτας.

«Ζητώ από τους συνδημότες μου να μου δώσουν με την ψήφο τους την έγκρισή τους, ώστε όλοι μαζί να ανοίξουμε την πύλη του μέλλοντος για τον τόπο μας, όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμάτα Μπροστά» Β. Κοσμόπουλος.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον υποψήφιο Δήμαρχο Καλαμάτας Βασίλη Κοσμόπουλο:

 

Γιατί -και πάλι- υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας;

Το ενδιαφέρον μου για την πόλη που γεννήθηκα κατοικώ και εργάζομαι είναι μεγάλο. Το έχω αποδείξει εμπράκτως από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου τα οκτώ χρόνια που με εμπιστεύθηκαν οι συνδημότες μου και η παρουσία μου αυτή νομίζω ότι έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Σαν ενεργός πολίτης, θεωρώντας ότι έχω την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτεί η θέση του Δημάρχου Καλαμάτας, ζητώ από τους συνδημότες μου να μου δώσουν την ευκαιρία να κάνω πράξεις τα σχέδια και το όραμα που έχω για τον τόπο μου, να πάμε όλοι μαζί την Καλαμάτα μπροστά.

 

Τι σας κάνει να διαφέρετε από τις υπόλοιπες -και είναι αρκετές- υποψηφιότητες;

Όλες οι υποψηφιότητες είναι καλοδεχούμενες και δείχνουν πόσο οι Καλαματιανοί αγαπούν τον τόπο τους και ενδιαφέρονται για τα κοινά. Οι συνδημότες μου θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν υποψηφίους, προγράμματα και να διαλέξουν την καλύτερη πρόταση. Εμείς όπως προείπα έχουμε σχέδιο, διαθέτουμε την εμπειρία, τη γνώση, τη θέληση και το ανθρώπινο δυναμικό και μπορούμε να εγγυηθούμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

 

Θετική ή αρνητική η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και κατά πόσο θα επηρεάσει την κυβερνησιμότητα του Δήμου;

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε αντίθετοι σε μια πρόταση άμεσης δημοκρατίας, όπως αυτή της απλής αναλογικής. Η θέληση των δημοτών πρέπει να εκφράζεται και να γίνεται αναντίρρητα σεβαστή. Με το νέο εκλογικό σύστημα και την ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων, θα είναι η πρώτη φορά που ο Δήμαρχος δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα πρέπει να κάνει διαβουλεύσεις, συνθέσεις και συγκερασμούς απόψεων. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και η κοινωνία βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να  αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του νέου νόμου «Κλεισθένη» και να μην διολισθήσει στους κινδύνους που κρύβονται στην άλλη όψη του νομίσματος.

 

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας;

Τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει όλα να αντιμετωπισθούν με την ίδια σοβαρότητα και ένταση. Σε μερικά από αυτά όπως στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας τόσο στην πόλη όσο και στις γειτονιές και τις Δημοτικές Κοινότητες οι οποίες πραγματικά έχουν εγκαταλειφθεί , στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στα προβλήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις στον Ταΰγετο και στην αντιπλημμυρική προστασία του δήμου, οφείλουμε με τις επεμβάσεις μας να παρουσιάσουμε άμεσα ορατά  αποτελέσματα. Για όλα τα άλλα που αφορούν την Πολεοδομική και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της πόλης ώστε να γίνει Πράσινη – Έξυπνη – Βιώσιμη και Γαλάζια, την Τουριστική Ανάπτυξη ,την Ευρωπαϊκή Προοπτική του Δήμου και την Υπεράσπιση – Διεύρυνση του Πολιτισμικού – Πολιτιστικού του κεκτημένου οι παρεμβάσεις μας θα είναι καλά μελετημένες και θα έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί τόσο η ποιότητά τους όσο και ο χρόνος υλοποίησής τους.

 

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Δήμου Καλαμάτας;

Η Καλαμάτα είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Πελοποννήσου. Έχει το πλεονέκτημα να κατέχει δεσπόζουσα θέση μεταξύ του εντυπωσιακού ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, της εύφορης Μεσσηνιακής πεδιάδας και του Μεσσηνιακού κόλπου με τις όμορφες παραλίες. Ένα ανάγλυφο που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν θελκτικότατο σε κατοίκους και επισκέπτες και παρήγαγε πλούτο και πολιτισμό. Εάν σε αυτά προστεθούν η άνετη προσβασιμότητα που χαρίζουν η ύπαρξη διεθνούς αερολιμένα και σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, γίνεται αντιληπτό ότι ζούμε σε ευλογημένο τόπο. Αυτά τα πλεονεκτήματα σχεδιάζουμε να αναδείξουμε και αναπτύξουμε περαιτέρω με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, την οικονομική και πολιτιστική άνθιση προς δόξα του τόπου και σε ωφέλεια των συνδημοτών μας.  

 

Κέντρο ή παραλία;

Και κέντρο και παραλία και γειτονιές και χωριά. Μια σύγχρονη πόλη πρέπει να διαθέτει ένα συνεκτικό αστικό και περιαστικό ιστό. Δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεται μια περιοχή σε βάρος μιας άλλης. Η πόλη πρέπει να αναπτυχθεί ταυτόχρονα, σαν μια γροθιά που γιγαντώνεται. Τα έργα μας δεν θα είναι έργα βιτρίνας αλλά θα αφορούν τη συνολική ανάπτυξη. Βέβαια μερικές περιοχές είναι και θα παραμείνουν η αιχμή του δόρατος, αλλά τι θα ήταν η αιχμή δίχως το κύριο σώμα; Υποδομές λοιπόν και ανάπτυξη παντού. 

 

Τι σημαίνει για εσάς η γειτονιά;

Η γειτονιά είναι το βασικό κύτταρο γύρω από το οποίο αναπτύσσεται η ανθρώπινη παρουσία, οι κατοικίες, τα μαγαζιά με τις επαγγελματικές και εμπορικές δραστηριότητες, η πλατεία, το σχολείο, το γήπεδο, το πολιτιστικό κέντρο. Πολλές γειτονιές μαζί δημιουργούν μια πόλη, ένα χωριό. Είναι δυστυχώς γεγονός, ότι δεν έχει δοθεί η πρέπουσα μέριμνα στις γειτονιές και τα προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλές φορές μεγάλα και χρονίζοντα. Στο πρόγραμμά μας είναι να ασχοληθούμε με όλα αυτά, να τα αντιμετωπίσουμε, να συνδιαμορφώσουμε και να δώσουμε λύσεις που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους της κάθε γειτονιάς.

 

Δήμος δεν είναι μόνο η Καλαμάτα. Ποιες οι τρεις προτεραιότητές σας για τα χωριά του Δήμου;

Ο Δήμος μας περιλαμβάνει πολλά χωριά, μικρά και μεγάλα, πεδινά, ημιορεινά και ορεινά. Όπως αντιλαμβάνεστε το κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες του. Έχουμε ταχθεί υπέρ της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του καθενός. Εκτός από τις υποδομές που χρειάζονται υποστήριξη και βελτιώσεις (δρόμοι, πλατείες, αποχετευτικό σύστημα κλπ), πρέπει να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα, τα πολιτιστικά δρώμενα, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ποτάμια και οι πηγές και οι ομορφιές κάθε τόπου. Για το σκοπό αυτό έχουμε αναγγείλει τη λειτουργία γραφείου αγροτικής ανάπτυξης που θα δρα υποστηρικτικά προς τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα ενώ το γραφείο τουριστικής ανάπτυξης θα φροντίζει για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, των ανάδειξη των τοπικών ομορφιών και των θρησκευτικών μνημείων με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών.  

 

Υπέρ των προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών και με ποιους;

Με το σκεπτικό ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στις προτάσεις αρκετών υποψηφίων και ότι το κίνητρο όλων είναι η ανιδιοτελής προσφορά στην πρόοδο του δήμου μας, προσπαθήσαμε με διαφάνεια να έρθουμε σε επαφή με άλλους συνδυασμούς και κινήσεις πολιτών για την διαμόρφωση προεκλογικών συγκλίσεων, καθώς είναι πεποίθηση μας ότι αυτές είναι πολύ πιο στέρεες από τις μετεκλογικές τις οποίες εκ των πραγμάτων ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλει. Δεν είχε ευτυχές αποτέλεσμα η προσπάθεια μας. Μετεκλογικές συνεργασίες θα υπάρξουν για να γίνει δυνατή η διοίκηση του Δήμου και αφορούν όλους τους υποψηφίους με τους οποίους θα έρθουμε σε προγραμματικές συγκλίσεις, προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, με την προσθήκη βεβαίως και των δικών τους ιδεών και απόψεων.

 

Ποιο το μήνυμα σας προς τους δημότες της Καλαμάτας;

Ο Δήμος μας βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Έχει να επιδείξει πρόοδο σε μερικά ζητήματα, σε πολλά όμως παρουσιάζει υστέρηση. Είναι μακριά από αυτό που οραματιζόμαστε, δηλαδή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο με λειτουργίες και παροχές συμβατές με λύσεις που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, φιλικές προς το δημότη και το περιβάλλον, συνδεδεμένο με δίκτυα ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ικανό να αναλαμβάνει και να φέρνει σε πέρας με επιτυχία ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτή ήταν η σημασία της πρόσφατης επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, όπου ενημερώθηκα, έκανα γνωριμίες και άνοιξα δρόμους για συνεργασίες με κορυφαίους ευρωπαίους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ζητώ επομένως από τους συνδημότες μου να μου δώσουν με την ψήφο τους την έγκρισή τους, ώστε όλοι μαζί να ανοίξουμε την πύλη του μέλλοντος για τον τόπο μας, όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Καλαμάτα Μπροστά.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − nine =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.