Το όραμά της, την πρότασή της αλλά και τις σκέψεις της για το Δήμο Καλαμάτας ανέπτυξε στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο KostaShow, η υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας και επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Καλαμάτα, Τόπος Ζωής» Τόνια Κουζή.

«Ο σχεδιασμός για την πόλη δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ και να καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τυπικά αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρασκήνιο» αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Κουζή, η οποία στέλνει μήνυμα πως: «…Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες δυνατότητες, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας, να αυξήσουμε τους πόρους του τόπου μας».

Ακολουθεί η συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο Καλαμάτας Τόνια Κουζή:

 

Γιατί υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας;

Γιατί εδώ γεννήθηκα, εδώ έγινα μητέρα, εδώ εργάζομαι, ζω και δραστηριοποιούμαι  σε αυτόν τον Τόπο. Αν όχι εδώ που αλλού; Εδώ είναι ο Τόπος της ζωής μου, εδώ είναι ο Τόπος που θα μεγαλώσουν και θα δημιουργήσουν τα παιδιά μου, και αποτελεί μια παραπάνω φροντίδα μου να τους δημιουργήσω το κατάλληλο περιβάλλον. Αν όχι τώρα που τόσοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι μπορούμε να πετύχουμε τόσα πολλά για όλους μέσα από την κοινή προσπάθεια, τότε πότε; Τώρα είναι η ώρα και τώρα νιώθω έτοιμη και υπεύθυνη γι’ αυτό το βήμα.

 

Τι σας κάνει να διαφέρετε από τις υπόλοιπες -και είναι αρκετές- υποψηφιότητες;

Η απάντηση άμεση, μονολεκτική & ουσιαστική: ομάδα. Συστηνόμαστε στους ανθρώπους του Τόπου ως ισότιμα μέλη μιας ομάδας εργασίας, που χρόνια τώρα παράγει έργο και προσφέρει στο κοινωνικό μας σύνολο. Ομάδας ικανής να επιλύσει ζητήματα ανά τομέα και προικισμένης με πολιτική διάθεση να εφαρμόσει τις προτεινόμενες λύσεις.  

 

Θετική ή αρνητική η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και κατά πόσο θα επηρεάσει την κυβερνησιμότητα του Δήμου;

Είναι προφανές ότι δεν υφίσταται για εμάς θέμα “κυβερνησιμότητας” του δήμου, αλλά δημοκρατίας στις λειτουργίες, διαλόγου πάνω στις διαφορετικές απόψεις και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Αυτά είναι που έλειπαν τόσα χρόνια από το δήμο και θεωρώ πως η απλή αναλογική μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας άλλης σχέσης ανάμεσα στις διαφορετικές δημοτικές δυνάμεις και την κοινωνία.

Η λειτουργία του δήμου δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, χωρίς μικροπολιτικές παρεμβάσεις. Ο σχεδιασμός για την πόλη δεν μπορεί να γίνεται εν κρυπτώ και να καλείται το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τυπικά αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρασκήνιο. Τώρα υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνεται διάλογος στο δημοτικό συμβούλιο, να δημιουργούνται συγκλίσεις και να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αυτό που ο Τόπος έχει ανάγκη είναι δήμαρχος με κουλτούρα διαλόγου και ικανότητα συγκερασμού απόψεων και επιδιώξεων. Η ομάδα μας ως φορεας του καινούριου και του ελπιδοφόρου, θα επιδιώξει με τις πράξεις μας που πηγάζουν από την στάση ζωής μας να συμβάλλει στην ορθή και αποτελεσματική για τον πολίτη λειτουργία ενός τέτοιου συστηματος.

 

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας;

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζουμε είναι ο αρχοκεντρικός τρόπος που έχει δομηθεί η διοίκηση του Δήμου και η νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί, και τα δυο ζητήματα εξαιρετικά δύσκολα για να τροποποιηθούν. Η αίσθηση ότι το λίγο είναι αρκετό ως παροχή προς το δημότη, έχει κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη και παρατηρουμε ελάχιστες προσπάθειες αντικατάστασης αυτού που η πλειοψηφία κρίνει ως ανεπαρκές. Παραμένουμε σαν κοινωνία σε στάση επίκρισης, χωρίς καμία διάθεση εξεύρεσης λύσης στα όσα δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.

 

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Δήμου Καλαμάτας;

Αδιαμφισβήτητα η τοπιογραφία του Τόπου μας τον τροφοδοτεί με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η ανεμπόδιστη άμεση επαφή του διαμορφωμένου αστικού χώρου με το νερό, αφενός καλύπτει την υποσυνείδητη ανάγκη του ανθρώπινου είδους να φτάσει σε αυτό, αφετέρου παράγει μια ζώνη – την προκυμαία –απεριόριστων δυνατοτήτων για τον χρήστη της.

Ο αντίποδας του παράκτιου μετώπου, ο ορεινός όγκος ανατολικά τροφοδοτεί τη ζωή του κατοίκου με ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από όλα τα σημεία του Δήμου. Εκεί εντοπίζονται οικισμοί μοναδικά χωροθετημένοι σε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Τέλος, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η πλούσια παραγωγική ζώνη στα πλεονεκτήματα του Δήμου. Ένας Τόπος εύφορος και γόνιμος, ικανός να παραξει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας & να αποτελέσει τον χώρο εργασίας της νέας γενιάς αγροτών.  

 

Κέντρο ή παραλία;

Στη δική μας σκέψη η πόλη πρέπει να αποτελεί ένα ενιαίο αδιαίρετο σύνολο, ώστε να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η μετάβαση του χρήστη. Ιστορικά η πόλη αναπτύχθηκε ως Πάνω Πόλη (Ιστορικό κέντρο) & Κάτω Πόλη (παραλία), εντούτοις ο ενδιάμεσος τόπος οικοδομήθηκε σταδιακά στο μεγαλύτερο ποσοστό του ενοποιώντας πολεοδομικά τις δυο ενότητες. Το ερώτημα εντούτοις καταδεικνύει την ανυπαρξία ουσιαστικής σύνδεσης στην αντίληψη κάτοικου & επισκέπτη, γεγονός που δίνει στην πόλη στοιχεία εποχικότητας, διακρίνοντας την πόλη σε θερινή & χειμερινή. Η ουσιαστική διασύνδεση θα αποτελέσει  στοίχημα για τη νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών, με πλάνο την ισόβαρη ανάπτυξη των περιοχών της πόλης .

Σε αυτή την προσπάθεια, και με την βοήθεια ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που ξεκινά από την πολεοδομική ανασυγκρότηση, τον οικονομικό και τουριστικό σχεδιασμό, την εμπορική ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου, στοχεύουμε, με πυλώνες τον πολιτισμό και την παιδεία, στην ανάδειξη ενος ενιαίου αδιαιρετου Τόπου πρότυπο για όλους.

 

Τι σημαίνει για εσάς η γειτονιά;

Η γειτονιά είναι το σημείο αναφοράς καθενός από εμάς μέσα στον ευρύτερο χάρτη του Τόπου.

Είναι ευτυχές ότι διαθέτουμε γειτονιές διαφορετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών, με κυρίαρχη τη διαφορά πολεοδομικών δεδομένων, ανάλογων της εποχής κατοίκησης κάθε τμήματος. Υπάρχουν στα δικά μας μάτια συγκριτικά κοινωνικά πλεονεκτήματα των πολεοδομικά παλαιότερων τμημάτων της πόλης, βλέπε Ράχη, παρά τα οφθαλμοφανή αρνητικά στοιχεία τους (πυκνή & αυθαίρετη δόμηση, ανεπαρκή δίκτυα, περιορισμένος δημόσιος χώρος). Είναι τόποι που ανθίζουν λουλούδια, που κυριαρχούν ευωδιαστά μαγειρέματα, που εξακολουθεί να υπάρχει η ανθρώπινη επαφή. Είναι τόποι που είναι αντιληπτές οι εποχές, που «μυρίζει ΠΑΣΧΑ», είναι Τόποι ανθρώπινοι.

Εκείνο που χρειάζονται είναι να τους δοθεί στη Ζωή του Τόπου η δέουσα σημασία, να μπουν στη συζήτηση. Για την ακρίβεια να ενεργοποιηθεί η συζήτηση από όσους ζουν τη γειτονιά, να γεννηθούν ζωντανά σημεία ενεργών πολιτών μέσα σε αυτές. Αυτά τα σημεία συζήτησης θα τροφοδοτήσουν την διαχειριστική αρχή με το πρόβλημα, αλλά και το όνειρο των ανθρώπων για τον Τόπο τους. Και τότε θα ανθίσουν και οι Τόποι & οι άνθρωποι.

 

Δήμος δεν είναι μόνο η Καλαμάτα. Ποιες οι τρεις προτεραιότητές σας για τα χωριά του Δήμου;

Εμείς σαν συνδυασμός απαντήσαμε σε αυτό το ζήτημα από τη στιγμή που επιλέξαμε το όνομα μας:  Τόπος Ζωής. Τη στιγμή που αποφασίσαμε ποιοι είμαστε και ποιο είναι το πεδίο δράσης μας, θεωρήσαμε αναπόφευκτη τη ματιά στη μεγάλη εικόνα, τον Τόπο. Ο Δήμος είναι πολλά παραπάνω από την πόλη. Είναι επιμέρους τόποι μικρότεροι σε επιφάνεια, ισοδύναμοι σε σημασία.

Για όλους αυτούς τους Τόπους το Καλαμάτα/ Τόπος Ζωής σχεδιάζει με την ίδια αγωνία, ώστε να απαντηθούν τα ζητήματα της ασφάλειας τους, να αρθούν οι αποκλεισμοί τους από τις απαιτούμενες παροχές για την εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας τους, να αποκατασταθεί η πρόσβασή τους στην παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Καταγράφει μέσω προσωπικών επαφών τα ζητήματα των ανθρώπων, ενώ δημιουργεί επιπρόσθετα εργαλεία απομακρυσμένης επικοινωνίας( ψηφιακές πλατφόρμες καταγραφής προβλημάτων) ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.

Στόχος είναι οι συνεργάτες μας στους Τόπους αυτούς να μην είναι απλά συμπληρωματικά στοιχεία για ένα εκλογικό ψηφοδέλτιο, αλλά δυναμικές προσωπικότητες με προηγούμενη κοινωνική δράση στον Τόπο, στοιχεία που διαθέτουμε όλοι όσοι απαρτίζουμε την ομάδα, ώστε να συνεισφέρουν ουσιαστικά.

Κατά αντιστοιχία του πλάνου για την αστική γειτονιά και εδώ στοίχημα θα είναι για εμάς, τους ανθρώπους του Τόπου Ζωής, η ενεργοποίηση των κατοίκων και η δημιουργία ενεργών σημείων άντλησης πληροφορίας.

 

Υπέρ των προεκλογικών ή μετεκλογικών συνεργασιών και με ποιους;

Υπέρ οποιουδήποτε συστήματος παράγει γόνιμο δημόσιο διάλογο. Υπέρ κάθε συνεργασίας που προκύπτει από την ανάγκη να πάμε μπροστά τον Τόπο.

Η Καλαμάτα/ Τόπος Ζωής προεκλογικά θα είναι εκείνη που θα προσκαλέσει με χαρά σε συζήτηση οποιαδήποτε άλλη ομάδα μέσω του προγράμματος της, αποτυπώνει τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Τόπου πάνω από κάθε είδους συμφέρον.

Η Καλαμάτα/ Τόπος Ζωής μετεκλογικά θα διασφαλίζει τη συζήτηση με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.

 

Ποιο το μήνυμά σας προς τους δημότες της Καλαμάτας;

Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί. Να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις, να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες δυνατότητες, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας, να αυξήσουμε τους πόρους του τόπου μας. Ελάτε να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας. Κανείς δεν περισσεύει. Ο Τόπος μας χρειάζεται όλες και όλους. Σας χρειάζεται.

 

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.