Βραβείο Bravo για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Καλαμάτας

0
1

Βράβευση για την πρωτοβουλία με τίτλο «Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Καλαμάτας» παρέλαβε ο Δήμαρχος Π. Νίκας, σε τελετή που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται ανάμεσα στους διακριθέντες Οργανισμούς, στο πλαίσιο του θεσμού BRAVO 2018 Sustainability Awards. H διάκριση του Δήμου Καλαμάτας αφορά στον Πυλώνα Bravo Environment και αναφέρεται στην πρωτοβουλία κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων, η οποία αναδείχθηκε κατά την τελετή βράβευσης, στο πλαίσιο της 9ης ετήσιας εκδήλωσης του Θεσμού Bravo.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Καλαμάτας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 87 υποψηφιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία μέσα από τη διαδικασία Διαλόγου του Θεσμού, με τη συμμετοχή 9.250 ενεργών πολιτών και 130 κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι συμμετείχαν στις Επιτροπές Αξιολόγησης.
Ο Θεσμός BRAVO, που εδώ και 9 χρόνια υλοποιείται από το QualityNet Foundation, αναπτύσσει έναν ετήσιο κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που προωθούν οι Επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών. Όλοι οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο BRAVO αποτελούν τους «Πρεσβευτές Βιώσιμης Ανάπτυξης», μίας φιλοσοφίας που υποστηρίζει ένα βιώσιμο μέλλον. Με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, συμβάλλουν στη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο.

Π. ΝΙΚΑΣ: «ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Σχετικά με τη βράβευση αυτή, ο Δήμαρχος ανέφερε στους δημοσιογράφους τα εξής, σήμερα Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018: «Μας έδωσαν αυτό το Βραβείο, είναι το 7ο το οποίο λαμβάνει η πόλη της Καλαμάτας. Χαιρόμαστε, γιατί έχουμε υποστεί πολύ μεγάλη κριτική.
Αυτό το βραβείο είναι για τους ποδηλατοδρόμους και για τις προσπάθειες που κάνει η πόλη της Καλαμάτας για μετακινήσεις πράσινες, μετακινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Νομίζω ότι γίνεται συνείδηση σιγά-σιγά ότι πρέπει να πεζοπορούμε, γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουμε σωστά τα πεζοδρόμιά μας, πρέπει να έχουμε ποδηλατόδρομους και να τους χρησιμοποιούμε και πεζόδρομους, όπου θα αποκλείονται τα αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο είναι ένα μέσο το οποίο επιβαρύνει και το περιβάλλον, επιβαρύνει και την υγεία μας. Επομένως, οι επιλογές μας εδώ, αν θέλουμε να έχουμε μία πόλη ελκυστική, θα πρέπει να είναι πεζόδρομοι, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι, πρώτ’ από όλα». Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του «γι’ αυτή τη βράβευση, που έγινε παρουσία και Υπουργών. Δεν είναι κάποιο τυχαίο γεγονός. Συμμετείχαν φορείς, και αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί και εταιρειών και του ιδιωτικού τομέα, Καθηγητές Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα οι ασχολούμενοι με περιβαλλοντικά ζητήματα. Προβάλλεται η πόλη μας με όλα αυτά».
Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους «για την προσπάθεια, την οποίαν κατέβαλαν για το νέο ποδηλατόδρομο», επισημαίνοντας πως «βελτιωνόμαστε ως προς την κατασκευή τους, γιατί αποκτούμε εμπειρίες». Προσέθεσε, δε, ως προς τον παλιό ποδηλατόδρομο ότι «υπάρχουν κάποια προβλήματα, που με την τεχνική διαδικασία, η οποία υπάρχει, μέχρι το Πάσχα θα φροντίσουμε να τακτοποιήσουμε».

ΠΙΚΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ VIDEO

Πέραν αυτού, ο Δήμαρχος εξέφρασε πικρία διότι προβλήθηκε «ένα video, όπου παρουσιάζονταν ως έργα του ΕΣΠΑ, έργα τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έργα τα οποία πληρώνει ο Καλαματιανός λαός, γιατί υπάρχει δάνειο για τα συγκεκριμένα έργα, όπως είναι η ανακατασκευή του χώρου στα «Oυζάκια». Αυτό προβάλλεται ως έργο ΕΣΠΑ και είναι μία παραχάραξη της πραγματικότητας. Όπως και ο νέος ποδηλατόδρομος, είναι ένα έργο, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και να προβάλουμε τα έργα τα οποία κάνει ο καθένας, γιατί θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτά τα οποία φτιάχνουμε. Πέρα από τα χαρτιά, θα στείλουμε φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα έργα, όπως είναι οι αναπλάσεις που κάνουμε στην Ηρώων, στην Αύρας, τα γήπεδα, τα «Ουζάκια» και ο ποδηλατόδρομος».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας έκλεισε επισημαίνοντας τα εξής: «Δεχόμαστε αυστηρές κριτικές για έργα, αλλά – βλέπετε – έρχονται και επιβραβεύουν τις προσπάθειες, οι οποίες γίνονται για την ελκυστικότητα της πόλης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × three =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.