Στο… δρόμο για τις Επιμελητηριακές εκλογές στη Μεσσηνία και το KostaShow ζήτησε από τον επικεφαλής του νέου συνδυασμού «Μεσσηνία – Καινοτομία» Βαγγέλη Ξυγκώρο, απαντήσεις για το… πώς και το… γιατί, για το κίνητρο της όλης διαδικασίας, τις απόψεις και τις θέσεις του επί συγκεκριμένων ζητημάτων καθώς και το όραμα του για τον θεσμό που δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την κρίση των τελευταίων ετών.

 

Γιατί ένας νέος και επιτυχημένος στο χώρο του επιχειρηματίας θέλει να εμπλακεί με τα «κοινά»; Ποιο το κίνητρό σας και ποιες οι επιδιώξει σας για την διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας;

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς, είναι σύμβουλοι της Πολιτείας και οφείλουν να λειτουργούν επ’ ωφελεία των μελών τους και της κοινωνίας γενικότερα. Να θυμίσω επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στον επιμελητηριακό θεσμό λέγοντας ότι:  «ο Επιμελητηριακός Θεσμός, μπορεί να στηρίξει τις Επιχειρήσεις σε αυτό το δύσκολο δρόμο, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσει και η οικονομία μας, για να μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη» και τονίζοντας ότι «είναι καθοριστική η σημασία των Επιμελητηρίων στη λειτουργία των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί ο θεσμός αυτός».

Συνεπώς η εμπλοκή όλων των νέων επιχειρηματιών του συνδυασμού μας «Μεσσηνία – Καινοτομία» με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης ως ενεργοί πολίτες και στην πεποίθησή μας ότι ο Επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Μεσσηνίας – και μεταξύ αυτών και τις δικές μας – να αντιμετωπίσουμε  τα προβλήματα από την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνει η χώρα μας με επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης όλοι οι θεσμοί δοκιμάζονται. Τι είναι εκείνο που χρειάζεται ο θεσμός του Επιμελητηρίου για να ανακάμψει και πως εσείς θα συμβάλλεται σ’ αυτό;

Είναι λογικό σε περιόδους οικονομικής κρίσης να υπάρχει γκρίνια και πολλές φορές άδικα όπως για παράδειγμα στο θέμα των Επιμελητηρίων. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην άγνοια των περισσοτέρων για το ρόλο των Επιμελητηρίων που τον συγχέουν με το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως είναι για παράδειγμα οι Εμπορικοί Σύλλογοι, τα Επαγγελματικά Σωματεία, οι Ομοσπονδίες κ.α.

Το πρώτο πράγμα συνεπώς που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διαφωτίσουμε τα μέλη του Επιμελητηρίου για τον θεσμικό του ρόλο και στο πλαίσιο αυτό να διεκδικήσουμε την αναγνώριση αυτού του ρόλου από τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της περιοχής μας. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου διαπίστωσα κάνοντας εργασία για το μεταπτυχιακό μου, ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικός, αφού συμβάλλουν στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση, στην επιστημονική τεκμηρίωση θέσεων της επιχειρηματικής κοινότητας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, ασκώντας διοικητικά καθήκοντα (αδειοδοτήσεις κ.λπ.). Σε άλλες χώρες η δύναμη των Επιμελητηρίων είναι εφάμιλλη των υπουργείων, καθώς εκπροσωπούν το σύνολο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε.

 

Κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί εντάσεις όσον αφορά τα Επιμελητηριακά θέματα. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ορισμένοι θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν συνθήκες πόλωσης. Ποια θα είναι η στάση η δική σας και του συνδυασμού σας;

Είναι αλήθεια ότι στις προηγούμενες εκλογές υπήρξαν εντάσεις κυρίως λόγω της εμπλοκής του τότε κυβερνώντος κόμματος (2011) για τις οποίες μάλιστα και ο κ. Γκούμας σε πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι “ Ήταν λάθος η στήριξή μου, τα κόμματα δεν προσφέρουν στο Επιμελητήριο”.

Ο δικός μας συνδυασμός «Μεσσηνία – Καινοτομία» σε καμία περίπτωση δεν θα απαντήσει σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις γιατί απλά πιστεύουμε ότι ανάλογες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες δεν βοηθούν τον επιμελητηριακό θεσμό και πολύ περισσότερο την κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία της χώρας μας.

 

Γιατί κάποιος συνάδελφό σας να επιλέξει τον δικό σας συνδυασμό και εσάς προσωπικά;

Γιατί δεν αυτοδιορίστηκα επικεφαλής του συνδυασμού μας αλλά εκλέχτηκα με αξιοκρατικές διαδικασίες ανάμεσα σε ισότιμους συνεργάτες και συνυποψήφιους.

Γιατί ο συνδυασμός μας «Μεσσηνία – Καινοτομία» έχει καταθέσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το τι θα κάνουμε εάν η επιχειρηματική κοινότητα μας εμπιστευθεί.

Γιατί το ψηφοδέλτιό μας είναι πλήρες από υποψήφιους και κατανεμημένους σωστά στα τμήματα, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μέλη στις πόλεις και τα χωριά της Μεσσηνίας.

Γιατί δεν  «τάζουμε λαγούς με τα πετραχήλια» και φαεινές ιδέες φτηνής και παρωχημένης επικοινωνίας.

Γιατί είμαι πραγματικά νέος, αφού για πρώτη φορά διεκδικώ από τα μέλη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας την εντολή να διαχειριστώ τα προβλήματα και τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας.

Γιατί πιστεύω στην ομαδική δουλειά και στις συλλογικές αποφάσεις.

Γιατί πιστεύω ότι οι σπουδές μου θα βοηθήσουν να ανταποκριθώ στο δύσκολο έργο του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και

Γιατί πιστεύω ότι η Μεσσηνία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και ανθρώπους που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει την διαφορά

 

Αν θα έπρεπε να συμπυκνώσετε μέσα σε ένα σύνθημα τις προθέσεις σας, ποιο θα ήταν αυτό;

«Μεσσηνία – Καινοτομία» …όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ