Ορισμένες φορές δεν χρειάζονται ούτε να γραφούν πολλά, ούτε να χρησιμοποιηθούν  δεκάδες επιχειρήματα προκειμένου να πειστεί κάποιος για την κατάσταση που βιώνει. Σε ότι αφορά δε την… πραγματικότητα του μέσου Έλληνα φορολογούμενου, τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ’ ότι κανείς φαντάζεται, στο να περιγραφούν όλα εκείνα που ως μέτρα έρχονται να επιδεινώσουν την ήδη άσχημη κατάσταση, ενός λαού ρημαγμένου και εξουθενωμένου από την μνημονιακή καταιγίδα των τελευταίων ετών.

Μία χώρα εγκλωβισμένη στην ανικανότητα των πολιτικών της, αδύναμη μπροστά στον πρωτοφανή λαϊκισμό που ακόμα και σήμερα – επτά και πλέον χρόνια μνημονίων – αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό, ενός μείγματος πολιτικής με έντονα κομματικά χαρακτηριστικά που καθρεφτίζει τις παθογένειες μιας ολόκληρης γενιάς και που ταυτόχρονα αλυσοδένει εκείνες τις γενιές που ακολουθούν.

Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Αρκεί να κοιτάξει το… πορτοφόλι του. Αρκεί και μόνο να γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά, για να προσθέτει όλα εκείνα που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβαρύνει τη ζωή του, αλλά και να αφαιρεί αυτά που ως… θυσία χάθηκαν όταν έβαζε πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια. Και σίγουρα η μνήμη – αν και κοντή στη Ελλάδα – μπορεί σήμερα να προσφέρει όλες εκείνες τις απαντήσεις που αναζητούμε, για το τι και το πώς, αλλά και για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία έτη.

Διανύοντας λοιπόν τις μέρες που μας οδηγούν ολοταχώς στο τέταρτο μνημόνιο, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το «Ναι σε όλα» αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα όχι μόνο των κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών, των φορολογούμενων που καλούνται να πληρώσουν τις επιλογές τους και τις… αυταπάτες που τους καλλιεργήθηκαν μεταπολιτευτικά. Όσο για τον λογαριασμό, αυτός ακόμα… γράφει, δίχως κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει για το τελικό αποτέλεσμα.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × one =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.