Η τυχόν εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπικής αυτοδιοίκησης θα σηματοδοτήσει το τέλος των Δήμων και των Περιφερειών και την απαρχή μιας περιόδου όπου κυρίαρχο χαρακτηριστικό της θα είναι η ακυβερνησία, η διάλυση των τοπικών δομών και η ενίσχυση των κάθε λογής συμφερόντων. Το προωθούμενο εκλογικό σύστημα, σύμφωνα πάντα με τα όσα οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη μας για τη δομή του ελληνικού κράτους και τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης και γενικότερα της κρατικής μηχανής, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Πέρα κι έξω από τις όποιες ιδεοληψίες και τα όποια σχέδια ορισμένοι επεξεργάζονται, είναι βέβαιο ότι η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση (τη μόνη ίσως δομή του κράτους  που άντεξε στην βαρβαρότητα των μνημονίων) σε μία περίοδο όπου η διοίκηση και η άσκηση εξουσίας θα είναι αδύνατη ή εξαρτημένη από τα «θέλω» μειοψηφικών ομάδων ή ακόμα – ακόμα μεμονωμένων συμβούλων που πιθανόν να «δελεαστούν» για να εξυπηρετούν διάφορες καταστάσεις.

Δυστυχώς στη χώρα μας, οι κυβερνώντες σπάνια αποφασίζουν δίχως στο μυαλό τους να έχουν το κόμμα ή το πώς θα παραμείνουν κοντά στην εξουσία την… επόμενη ημέρα. Το μοντέλο διοίκησης όπως όλοι το γνωρίζουμε, φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να προσαρμοστεί κι αυτό διότι στην Ελλάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την πολιτική και την αυτοδιοίκηση. Ίσως εάν η κρατική μηχανή μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα της «διοίκησης» όπως σε όλα τα σοβαρά και πολιτισμένα κράτη του κόσμου, ίσως τότε στο πλαίσιο της πολιτικής να υπήρχε η δυνατότητα εφαρμογής άλλου μοντέλου ανάδειξης αιρετών.

Όσο για όλους εκείνους που θα υπερασπιστούν στο πλαίσιο των κομματικών τους καθηκόντων την μία ή την άλλη άποψη, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο – τους πολίτες που στο τέλος θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα και την σχεδόν βέβαιη αδυναμία λειτουργίας των ΟΤΑ. Να σκεφτούν την καθημερινότητα, τον τρόπο λήψης αποφάσεων για μείζονα και ελάσσονα θέματα. Να σκεφτούν τις καταστάσεις που επικρατούν σε Δήμους όπου για διάφορους λόγους οι πλειοψηφίες δεν υφίστανται και να αναλογιστούν το βάρος των ευθυνών που θα φέρουν στο εξής.

Τέλος για τους «υπέρμαχους» υπάρχει μία πρόταση. Πριν καταστρέψουν την αυτοδιοίκηση ας τολμήσουν μία… προσομοίωση. Είναι βέβαιο ότι θα τρομάξουν.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 7 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.