Οι σκέψεις για αλλαγή εκ νέου του αφορολόγητου ορίου προς τα κάτω, είναι βέβαιο ότι εφόσον υλοποιηθούν θα λειτουργήσουν ως «τορπίλη» μέσα σε μία κοινωνία που καιρό τώρα συντηρείται με ολοένα και λιγότερα. Η μείωση μάλιστα του αφορολόγητου ορίου – πέρα από την κατάρρευση της αγοράς που άμεσα θα επιφέρει – θα δημιουργήσει ασφυκτικές πιεστικές τάσεις σε όλο το «οικοδόμημα», καθώς το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για όλους εκείνους που ανελλιπώς πληρώνουν τα σπασμένα και… διευκολύνουν με την συνέπειά τους όλους τους μπαταχτσήδες. Όσο για την πολυπόθητη ανάπτυξη, αυτή μάλλον θα μετατραπεί σε ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση (αν κι εφόσον ολοκληρώσει την αξιολόγηση και υπογράψει τα νέα μέτρα) θα συνεχίσει στην λογική της φοροεπιδρομής κατά ενός λαού που μετρά ήδη επτά χρόνια μνημονίων, με ότι συνέπειες αυτά είχαν κι έχουν στη ζωή του. Η τυχόν εφαρμογή δε της μείωσης του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ακούγονται ως απαιτήσεις των δανειστών, θα εξανεμίσουν επιπλέον έναν μηνιάτικο, ακόμα κι από ημιαπασχολούμενους ή χαμηλοσυνταξιούχους.

Η σφοδρή επιδρομή της Κυβέρνησης στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, αποτελεί μία ακόμα πράξη που αποδεικνύει ότι η εξουσία είναι τόσο  γλυκιά, όπου τα όποια όρια τίθενται απλά για να… ξεπεραστούν. Κάτι σαν τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» που τόσο έχουν πολυδιαφημίσει και τόσο έχουν υπερβεί.

Οι αυταπάτες πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι, με τους κυβερνώντες να καλούνται να δώσουν έστω και τώρα καθαρές και πάνω απ’ όλα πειστικές απαντήσεις και λύσεις στους ιθαγενείς για τα αδιέξοδα στα οποία τους έχουν παρασύρει με την στάση και την πολιτική τους.

Το ερώτημα είναι αν μπορούν και φυσικά αν ως κοινωνία αντέχουμε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 1 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.