Το 2017 αναμφισβήτητα θα αποτελέσει, όποια κι αν είναι στο τέλος η έκβασή του, ένα έτος ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της χώρας. Ανεξάρτητα αν επικρατήσει η άποψη που υπερασπίζεται την έξοδο από την κρίση ή εκείνη που δηλώνει με βεβαιότητα την είσοδο της χώρας – ελέω λιτότητας – σε ακόμα πιο δύσκολα μονοπάτια. Σε κάθε περίπτωση για μία ακόμα χρονιά θα δοκιμαστούν οι κοινωνικές αντοχές ενός λαού που εμφανίζει σημάδια παράδοσης στις… εξελίξεις.

Κι αν για κάποιους τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν αποτυπώνουν την αλήθεια των… πραγμάτων, είναι εξόχως ενδιαφέροντα τα στοιχεία εκείνα που ολοένα και περισσότερο δείχνουν μία αντιστροφή μέσα στην κοινωνία σε σχέση με τις προοπτικές της χώρας μας εντός της ευρωπαϊκής… οικογένειας. Με δεδομένη μάλιστα την ενίσχυση του λαϊκισμού – στην Ελλάδα έχουμε περίσσευμα – η τάση του ευρωσκεπτικισμού αυξάνει, συνδεδεμένη πάντα και με την συνέχιση της λιτότητας μέσω της φοροεπιδρομής που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τα όσα δε καταγράφονται και στη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του περιοδικού  Zero είναι ενδεικτικά της απογοήτευσης που επικρατεί και φυσικά του γεγονότος ότι η λεγόμενη «μεσαία τάξη» δεν έχει βρει μέχρι σήμερα έκφραση σε κάποιο πολιτικό – κομματικό φορέα.  Αυτό είναι και το σημείο που οφείλουν να προσέξουν περισσότερο, όλοι εκείνοι που πιστεύουν στη ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, στην προοπτική που δεν θα οδηγήσει την χώρα στην… απομόνωση.

Τα… σημάδια, όσο αισιόδοξος κι αν είναι κανείς, είναι περισσότερο από εμφανή. Οι πολιτικές των τελευταίων ετών και η βύθιση της χώρας σε ατελέσφορα μνημόνια, σε συνδυασμό φυσικά με την ανικανότητα των πολιτικών να δουν κατάματα την αλήθεια και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, μαζί με το πολιτικό κόστος,  δείχνουν ικανές να ενισχύσουν το αντιευρωπαϊκό μέτωπο και τους εκφραστές αυτού.

Οι ισορροπίες λεπτές και η «μάχη» που στα χρόνια της κρίσης έχει ξεκινήσει σύντομα θα έχει αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος ηττημένος θα είναι ο… λαϊκισμός.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 11 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.