Μετά έξι χρόνια μνημονίων και η χώρα αναζητά σωσίβιο για να επιβιώσει από τα… προαπαιτούμενα που διαρκώς αυξάνουν. Η φτωχοποίηση του λαού είναι μια σκληρή πραγματικότητα που καλείται μια χρεοκοπημένη κοινωνία να αντιμετωπίσει.

Τα όσα μάλιστα τρομακτικά διαρρέουν για τους νέους κατώτατους μισθούς «δολοφονούν» κάθε ελπίδα ανάκαμψης, την ώρα που και η υπερ-φορολόγηση έχει στεγνώσει την πραγματική οικονομία.

Αν μέσα σ’ αυτό το κακό η αλήθεια είναι κλίμα, κανείς κοιτάξει τις αναφορές μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού, τότε είναι βέβαιο ότι η απογοήτευση θα μεγαλώσει και η οργή πιθανότητα να… ξεχειλίσει.

Όλα αυτά την ώρα που η συγκυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με τις δικές της… αμαρτίες. Με όλα εκείνα τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να βρεθεί και να παραμείνει στην εξουσία, με την ελπίδα που κάποτε είχε υποσχεθεί, να δίνει σήμερα τη θέση της στην αγανάκτηση για τη μη εφαρμογή και υλοποίηση στοιχειωδών αποφάσεων και μέτρων ανακούφισης μιας κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο να πληρώνει την ανικανότητα, τον λαϊκισμό, τα ψέματα αλλά και τις ιδεοληψίες της εκάστοτε εξουσίας.

Τα σενάρια που έχουν φουντώσει εκ νέου και συνδυάζονται με τις πολιτικές εξελίξεις που τρέχουν στο εξωτερικό μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των «ισχυρών» δημιουργούν επιπλέον πίεση στη βαλκανική Ελλάδα, με το μέλλον προφανώς να είναι αβέβαιο σε ότι αφορά την στήριξη που η κυβέρνηση θα έχει, σύμφωνα και με τα όσα θα προκύψουν ως αποτέλεσμα στις Αμερικανικές εκλογές, αλλά και στη… μάχη που δείχνει να χάνει στο εσωτερικό της Γερμανίας η Καγκελάριος Μέρκελ.

Ο κίνδυνος πάντως γίνεται μεγαλύτερος για τη χώρα μας καθώς η κοινωνική συνοχή δείχνει έντονα σημάδια διάλυσης. Οι κοινωνικές ομάδες στην προσπάθεια να διαφυλάξουν κεκτημένα ετών βάλλουν η μία κατά της άλλης, ενώ η ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» δείχνει να έχει επηρεάσει όλα τα επίπεδα, κάτι που είναι ευδιάκριτο από απλές ή πιο σύνθετες συζητήσεις μεταξύ πολιτών διαφορετικής ιδεολογικής προέλευσης.

Φυσικά το αρνητικό κλίμα έρχεται να ενισχύσει η διαρκώς αυξανόμενη φυγή νέων στο εξωτερικό, αναζητώντας τα αυτονόητα. Εκείνα που η Ελλάδα ως κράτος αδυνατεί να προσφέρει στα παιδιά της, με το όλο τοπίο στο εσωτερικό να θυμίζει πεδίο λίγο πριν το μεγάλο… ξεκαθάρισμα του παλαιού με το νέο.

Το τι θα ακολουθήσει είναι βέβαιο ότι σύντομα όχι μόνο θα το μάθουμε, αλλά θα το βιώσουμε…

 

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − seventeen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.